Sessió 8. I ara obrim i tanquem la porta de la caixa forta!!!

 Pla de treball

 • Servomotors
 • Sistema d’obertura de la caixa forta


S’obre la porta motoritzada … una vegada encertada la combinació.

En aquesta sessió us proposem afegir un mecanisme d’obertura de la caixa forta mitjançant un motor. Els motors són components que incorporen un eix que gira quan reben corrent elèctric. Aquí fareu servir servomotors. En el kit de robòtica en tenim de 2 tipus :

 1. Servos de rotació contínua: En S4A, podeu fer que giri en sentit horari o antihorari.
 2. Mini servos: Podeu fer que l’accessori assenyali en una direcció concreta (fer variar l’angle entre 0º i 180º)

Icona tasquesFem-ho pas a pas

 • Fixeu a la capsa un mini servo que us permeti obrir i tancar la caixa. Podeu utilitzar el mecanisme que considereu més adient per la vostra capsa. Us proposem un mecanisme de tancament de la porta mitjançant una goma elàstica i d’obertura mitjançant un mini servo :

 • Feu 2 foradets en el costat de la caixa que farà de frontissa per fixar el mini servo amb una brida de plàstic. La brida ha d’entrar pels foradets que heu fet, envoltar el mini servo i tancar-se per dins de la capsa. Fixeu-vos en les fotos següents :
 • Agafeu els 2 accessoris de la foto i uniu-los amb una grapa, com es veu a la foto :
 • La goma elàstica s’encarregarà de tancar la caixa forta quan el mini servo retorni a la posició de tancament (caixaOberta=0). Haureu de fer 2 forats a la capsa : un a la porta i un altre al costat oposat. Talleu la goma, passeu-la pels 2 forats i feu nusos per fora (ajusteu la llargada per tal que la goma quedi tensada quan la caixa estigui oberta). Fixeu-vos en les  fotos :
 • Per donar més realisme al tancament de la caixa, us proposem afegir un parell d’imants (a l’extrem de la porta) que facin un clic al unir-se.
 • Us recomanem que l’angle que ha de recórrer l’extensió del mini servo sigui de 120º. Amb aquest angle garantim que l’extensió quedi recollida dins de la caixa quan la tanquem.
 • Per tal que no es vegin els cargols, heu de construir una plantilla que els amagui, però deixi veure els components. Mireu aquest exemple :
 • Obriu el repte m6repte72 i afegiu els blocs de motor als blocs obreCaixa i tancaCaixa. Deseu-lo amb el nom m6repte81.

     


 Icona repteRepte 1

Obriu el repte m6repte81 i anomeneu-lo m6repte82. Com heu pogut comprovar, l’obertura de la caixa és molt brusca. Podeu fer que l’obertura sigui més gradual (que duri 3 segons) ?

Icona pistaPista: Feu servir angles més petits i un temps d’espera.


Icona projecteEl nostre projecte creix…

Heu aconseguit obrir i tancar la porta de la caixa forta mitjançant un motor i una goma elàstica. Heu fixat una plantilla a la part superior de la caixa per donar-li una estètica.
Ja esteu acabant la part del document de text de la caixa forta.


Icona glosariCom que som programadors i programadores parlem de…

 • Servo de rotació contínua: en S4A, motor que podeu fer que giri en sentit horari o antihorari.
 • Mini servo: motor amb el qual podeu fer que l’accessori assenyali en una direcció concreta.