Sessió 7. I si volem canviar la contrasenya?

Pla de treball

 • Contrasenya inicial
 • Canvi de contrasenya


Canviar la contrasenya

En el programa, establireu una contrasenya inicial. Com que aquesta contrasenya és insegura, haureu de canviar-la inicialment i de tant en tant. Per això, en el pas a pas explicarem com establir la contrasenya inicial i un procediment per canviar-la per mantenir la seguretat.

Icona tasquesFem-ho pas a pas

1. Establiu la contrasenya inicial

Haureu de definir una variable per cadascuna de les  xifres de la contrasenya. En el nostre exemple, farem servir una contrasenya de 3 xifres : contrasenya_1, contrasenya_2 i contrasenya_3. En cas que vosaltres treballeu amb un número de xifres diferent, haureu de fer una adaptació dels blocs.
Sou vosaltres els qui decidiu quines xifres formen la contrasenya (per exemple, 6-3-4). Obriu el repte m6repte62, definiu les 3 variables i assigneu-li els valors de les 3 xifres de la contrasenya inicial :

Deseu el projecte amb el nom m6repte71.


Icona repteRepte 1

Obriu el repte m6repte71 i anomeneu-lo m6repte72. Assigneu una contrasenya inicial diferent a la de l’exemple de la sessió i feu que sigui invisible a l’escenari.

Icona pista Pista: Comproveu les opcions de visibilitat de variable.


2. Afegiu a la caixa forta un polsador (botó)

Aquest polsador us servirà per a :

 1. Obrir la caixa forta quan heu posat la contrasenya
 2. Fer el canvi de contrasenya quan la caixa forta està oberta

Fixeu el polsador a la part de dalt de la capsa. Es fixa amb 2 cargols i 2 femelles M3. Els foradets en la capsa els podeu fer amb una barrina. Feu també un tercer forat més gran perquè sobresurti el botó.

Connecteu el polsador al pin digital d’entrada 2 i comproveu que funciona correctament observant el valor de Digital2 de la taula de sensors. Els valors poden ser true o false (premut o no premut).


3. Programeu el canvi de contrasenya

Per poder canviar la contrasenya de la caixa forta, heu de ser-ne els propietaris. Per tant, heu de fer-ho amb la caixa oberta. El procediment seria :

 1. Obrir la caixa forta amb la contrasenya actual
 2. Fer girar el comandament dels potenciòmetres per posar una combinació de 3 xifres diferent a l’actual (nova contrasenya)
 3. Prémer el polsador per fixar la nova contrasenya

 1. La caixa forta s’obre posant la contrasenya amb els potenciòmetres i prement el polsador. Un cop oberta, teniu un temps (en el nostre exemple,10 segons) per posar o treure coses del seu interior (la caixa forta es tancarà automàticament quan s’acabi aquest temps). Els procediments per obrir i tancar la caixa el veureu a la sessió 8.
  Feu servir una nova variable anomenada caixaOberta que us permeti saber si la caixa està oberta (1) o tancada (0). Si s’ha intentat obrir amb una contrasenya incorrecta, saltarà una alarma.
  Els blocs següents permeten obrir la caixa, canviar la contrasenya i fer saltar l’alarma per contrasenya incorrecta :

Icona repteRepte 2

Obriu el repte m6repte72 i anomeneu-lo m6repte73. Podeu afegir un comptador a la pantalla que es mostri al obrir la caixa forta i que indiqui els segons que falten pel tancament automàtic de la caixa ?

Icona pista Pista: Feu ús d’un cronòmetre


Icona projecteEl nostre projecte creix…

Ja sabíeu com establir una contrasenya amb els potenciòmetres. En aquesta sessió heu afegit un polsador amb dues funcions diferents : obrir la caixa i canviar la contrasenya.
Recordeu que heu d’anar completant el document de text acordat amb el vostre mestre al final de cada sessió.


Icona glosariCom que som programadors i programadores parlem de…

 • Polsador : Component amb la forma d’un botó que es connecta a un pin d’entrada digital.
 • Variable caixaOberta : Variable que permet saber l’estat de la caixa forta (1 quan està oberta o 0 quan està tancada).