Sessió 5. Alarma: s’emporten la nostra caixa forta!!!

Pla de treball

 • El sensor de llum
 • Detecció del nivell d’il·luminació


Es dispara l’alarma quan …

Imagineu que algú aixeca la caixa mentre no hi sou amb la intenció d’endur-se-la i quedar-se amb els vostres secrets o objectes valuosos. Necessiteu que salti una alarma.
En aquesta sessió li donareu solució a aquest problema afegint a la caixa forta un sensor que us alerti si algú us vol prendre la caixa sencera.

En les sessions anteriors heu fixat a la caixa 2 LEDs i un brunzidor que us avisarà en cas de robatori. En aquesta sessió, afegireu el sensor de llum que dispararà l’alarma i en programareu el funcionament. Posarem el sensor a la part de sota de la capsa; així, quan la caixa forta estigui damunt la taula, el sensor no detectarà llum. Quan algú aixequi la caixa de la taula, el sensor detectarà la llum ambiental i farà saltar l’alarma.

Fixeu el sensor de llum

Ara fixareu un sensor de llum a la part de sota de la capsa.

Icona tasquesFem-ho pas a pas

 • Primer heu de fer un petit forat en la part de sota de la capsa perquè tregui cap el detector del sensor de llum. A continuació, fixeu el sensor a la part de sota de la capsa amb 2 cargols i 2 femelles M3. Els foradets en la capsa els podeu fer amb una barrina. En la foto podeu veure la caixa forta invertida, amb el detall del sensor de llum fixat :

 

 • Per evitar que el sensor de llum es faci malbé (pel pes de la pròpia capsa), no ha d’estar en contacte amb la taula. Us proposem posar 4 llàgrimes de silicona a les cantonades de la part de sota de la capsa, com es veu a la foto :

 • Un cop fixat el sensor de llum, el connectareu a la placa per comprovar-ne el funcionament. Connecteu-lo al pin analògic d’entrada A5.

Programeu-ne el funcionament

El sensor de llum ens donarà un valor numèric entre 0 i 255. Haureu de fixar un valor intermig en la programació per distingir si hi ha llum o foscor. Per exemple, si quan la caixa està sobre la taula el sensor mesura 28 i quan l’aixequem mesura 213, podeu fixar un valor intermig de 130. Si el sensor mesura més de 130, sonarà l’alarma.

El sensor de llum enviarà l’ordre alarmaRobatori (que vau definir a la sessió 4.Alarma: Ens volen obrir la caixa forta!!!) per activar l’alarma si algú aixeca la caixa forta amb la intenció d’emportar-se-la.

Icona tasquesFem-ho pas a pas

 • Obriu el projecte m6repte42 i anomeneu-lo m6repte51. Aneu als blocs de Control i trieu el bloc envia a tots. Poseu-li el nom alarmaRobatori.
 • Ara definireu una variable amb el nom limitLlum, que servirà per controlar si el valor mesurat pel sensor de llum supera el valor intermig (en el nostre exemple era 130). Recordeu que les variables emmagatzemen valors numèrics per si després els necessitem.

 • També heu de definir una nova variable anomenada sonaAlarma per saber si l’alarma està sonant. Aquesta variable podrà tenir 2 valors : 1 si sona o 0 si no sona.
  L’ordre alarmaRobatori només s’enviarà si es detecta que algú s’ha emportat la caixa i l’alarma no s’havia activat prèviament (sonaAlarma=0). Afegiu els blocs de programació necessaris :

 • Deseu el projecte i connecteu la placa a l’ordinador mitjançant el cable USB.
  Comproveu que quan s’aixeca la caixa forta sona l’alarma, i quan es torna al seu lloc para de sonar. En cas que no soni l’alarma o no pari de sonar :

  • Heu triat un valor de limitLlum adient ?
  • Heu definit la variable sonaAlarma ?

Icona repteRepte 1

Obriu el projecte m6repte51 i anomeneu-lo m6repte52. Podeu afegir un comptador d’intents de robatori ?

Icona pistaPista: Revisa vides i comptadors de punts.


Icona repte

Obriu el projecte m6repte52 i anomeneu-lo m6repte53.

Podeu afegir un recordatori d’alarma 2 minuts després del robatori? Imagineu-vos que el lladre s’ha emportat la caixa forta però, en sentir l’alarma, l’ha tornar a posar al seu lloc. Si el recordatori d’alarma sona cada 2 minuts, quan la sent sabreu que algú us l’ha volgut prendre.

Icona pistaPista: Feu servir el bloc Per sempre.


Icona projecteEl nostre projecte creix…

En aquesta sessió heu connectat i programat un sensor de llum que dispara l’alarma si algú intenta emportar-se la caixa forta. Li heu afegit un comptador d’intents de robatori i un recordatori d’alarma.

Continueu pensant i decidint si posareu un sensor de llum al vostre robot  per resoldre alguna necessitat.
Recordeu que heu d’anar completant el document de text acordat amb el vostre mestre al final de cada sessió.


Icona glosariCom que som programadors i programadores parlem de…

 • Sensor de llum : component de la placa que detecta si ha llum
 • Comptador : variable que emmagatzema el nombre de vegades que passa una mateixa cosa, en el nostre cas els intents de robatori.
 • Recordatori d’alarma : repetició del so d’alarma cada cert temps després de produir-se la seva activació.